A fi student într-o ţară străină oferă şansa de a studia într-un sistem educaţional diferit şi de a învăţa mai multe despre alte culturi deschizând în acelaşi timp oportunităţi, orizonturi noi.
Unul din lucrurile pe care le apreciez mult în Franţa este faptul că îmbină utilul cu plăcutul şi încurajează studenţii, prin diferite metode.
Despre cursuri pot afirma că sunt foarte eficiente deşi durata lor este de o oră. După cum e vorba francezului “less is more”, la literatură se optează pentru un singur roman la seminar care e aprofundat şi analizat după metodologia literară, specifică în Franţa. Studenţii au şansa de a învăţa de la profesori bine pregătiţi, unii dintre ei native speakers.
Ceea ce admir în facultatea de aici este maniera în care este percepută facultatea – şi anume ca fiind un loc de formare pentru anumite competenţe şi nu neapărat de dobândire a cât mai multor informaţii. Se insistă mult pe lucrurile practice, pe realizarea de conexiuni din diverse domenii originale, să aprofundeze cunoştinţele dobândite la cursuri. Dacă în anul al treilea la literatură se studiază scriitorul american Carver, centrul cultural din campus organizează un atelier de scris în care profesori renumiţi, specializaţi pe autorul respectiv, vin să familiarizeze studenţii cu universul autorului. De asemenea tot aici se organizează seri în care se rulează “short cuts”, fragmente din carte puse în scenă, iar apoi studenţii au ocazia să participe la o sesiune de scris în maniera lui Carver.
Dupa cum am menţionat, există un centru cultural în apropiere numit Atheneum, unde studenţii pasionaţi de artă şi/sau de cultură pot să se dezvolte. Aici se organizează de la ateliere pentru poezie, teatru, dans la concerte de muzică, de jazz, spectacole de teatru, de poezie şi muzică oferite de artişti. Este un loc cu adevărat extraordinar de creştere şi dezvoltare pe plan artistic.
Bibliotecile sunt un alt punct forte al facultăţii de aici. Studenţii au cu uşurinţă acces la toate materialele necesare unei bune formări.
În timpul liber, studenţii au o gama variată de posibilităţi. Pentru pasionaţii de sport există fotbal, tenis, voley, golf, patinaj, rugby, scrima, karate, box, gimnastică de întreţinere, pilates, dansuri de toate tipurile, înot şi multe altele, toate gratuite şi la dispoziţia tuturor studenţilor.
De asemenea, campusul are teatrul său personal, unde se organizează spectacole de teatru şi concerte pe toate gusturile.
Studenţii Erasmus sunt foarte bine primiţi şi datorită organizaţiei InsiDijon, care organizează excursii deosebite şi ieftine. Tot ei pregătesc tot felul de seri de film, Cafe Poliglote, doar pentru studenţii străini, în care fiecare e invitat să pregătească un fel de mâncare din cea tradiţională a fiecăruia dintre participanţi. Am avut astfel ocazia să cunosc studenţi din lumea întreagă şi diferite obiceiuri specifice ţării fiecăruia. Studenţii francezi sunt drăguţi şi amabili, reţinuti puţin, dar foarte respectuoşi şi gata să ajute.
Pentru mine, personal, Erasmus este o experienţă extraordinară prin care am ocazia să mă dezvolt într-un mediu diferit şi încurajez toţi studenţii să profite de ea!
Articol de Valeria Paluţ, anul II, Litere, Student Erasmus în Dijon, Franţa
Opinia ta conteaza!