Articol de Sarca Patricia Roxana, Drept, Anul I
Unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat în primul meu semestru de facultate este acela că legile, pentru a fi respectate, trebuiesc întelese de către destinatarii lor. Juristul german Ihering afirmă acest lucru prin următoarele cuvinte: “ Legiuitorul trebuie să gândească profund ca un filosof şi să se exprime ca un ţăran” (prin legiuitor se înţelege aici cel ce elaborează, creează legile). Drepturile şi obligaţiile noastre, ale studenţilor, se regăsesc în legi, cu precădere în Legea Educaţiei Naţionale şi în Codul Universitar al drepturilor şi obligaţiilor studenţilor al Universităţii Oradea. Scopul meu în acest articol şi sper ca şi în cele ce urmează este să vă prezint drepturile şi obligaţiile pe care ni le conferă statutul de student
Având în vedere că sesiunea tocmai s-a încheiat voi încerca să mă adaptez momentului şi să vă expun câteva idei despre sistemul de credite şi despre măririle de note. Chiar dacă suntem deja de un semestru studenţi, mulţi dintre cei din anul I nu avem o imagine clară a ceea ce înseamnă sistemul de credite. Universitatea din Oradea aplică în evaluarea tuturor studenţilor Sistemul European de Credite Transferabile – ECTS (European Credit Transfer System). Acest sistem presupune că în timpul unui an universitar studentul este evaluat cu ajutorul a 60 de credite, 30 pentru fiecare semestru.
Cum obţii aceste credite?
Creditele alocate unei discipline – specific fiecărei materii şi specializări- se obţin prin promovarea examenului, adică este necesar să iei minim nota 5. Cumulează cele 30 de credite doar materiile obligatorii şi cele opţionale, disciplinele facultative fiind evaluate separat. Odată obţinute, creditele sunt valabile pe toată durata şcolarizării.
Cum te influenţează creditele?
În cazul în care speri la o bursă sau la un loc în cămin e bine de stiut că trebuie să fii integralist, adică să obţii toate cele 30 de credite. În cazul bursei, ierarhizarea studenţilor se face prin calculul mediei ponderate a semestrului anterior, adică cu cât mai multe credite are o disciplină, cu atât este mai mare ponderea sa la nota finală (spre exemplu: o notă de 10 la o materie care are 5 credite va conta mai mult decât o notă de 10 la o disciplină care are doar 3 credite). Când vine vorba de cazarea în căminele studenţeşti, ierarhizarea se face prin calculul mediei ponderate a anului anterior, nu a semestrului.
Ce te faci dacă ai ’’picat’’?
În cazul în care nu ai luat minim 5 la o materie, ştii deja că mai poţi să te prezinţi o dată la acea materie, dar totuşi sunt şi câteva condiţii: un student se poate prezenta de cel mult 2 ori la o disciplină, o dată în sesiunea de restanţe aferentă fiecărui semestru şi apoi în sesiunea de restanţe din toamnă, asta însemnând că dacă ai o restanţă din sesiunea de iarnă, nu o poţi da decât în sesiunea de restanţă din iarnă sau în cea din toamnă.
Şi chiar dacă ai picat…
Atât timp cât cumulezi minim 30 de credite într-un an poţi să treci în anul următor, dar vei fi obligat să refaci materia respectivă. În cazul în care eşti student la Medicină sau Farmacie, poţi trece în anul V doar dacă ai dobândit toate creditele aferente anilor anteriori. Pentru refacerea de materie se plătesc taxe de disciplină, adică pe lângă taxa pentru anul în curs se mai percepe o taxă pentru disciplina respectivă.
Cum procedezi dacă vrei să susţii o mărire de notă?
Examenele de mărire de notă se pot susţine doar la materiile anului universitar în curs. Nu se admit cereri de mărire a notei pentru examenele promovate în sesiunea de restanţe curentă. Facultăţile stabilesc condiţiile în care studenţii se pot prezenta la aceste examene, nota modificându-se numai dacă este mai mare decât cea obţinută anterior, după principiul „un examen promovat este definitiv promovat”.
Sper să vă fie cât de cât de folos informaţiile de mai sus, mai ales celor din anul I, iar celor din anii mai mari le promit că săptămâna viitoare îi pun la curent cu informaţii legate de bursele de studiu în străinătate.
Daca un student din anul I,a picat un examen ,dar face pana la sfarsitul anului 30 de credite,poate sa treaca in anul II?
ApreciazăApreciază
Da, trebuie să ai cel puţin 30 de credite, din totalul de 60 ! Dar ai grijă, dacă nu dai examenul în septembrie, la anul trebuie să plăteşti refacerea de materie !
ApreciazăApreciază
Daca iti faci cere de marire de nota la un examen, si nu te prezinti la acea marire ce se intampla, te afecteaza in vreun fel?? Ramane tot nota de la examen in continuare?
ApreciazăApreciază
Ceau Camelia! NU se intampla nimic! Ramai cu nota de la examen si poti sa mergi la marire in sesiunea din septembrie!
ApreciazăApreciază
Aproximativ cat se plateste pentru refacerea disciplinelor ?
ApreciazăApreciază
Depinde cate credite are materia respectiva! si cat valoreaza creditul respectiv! Daca e o materie de 7 credite, la refacere trebuie sa platesti cele 7 credite.
ApreciazăApreciază
ce materii se fac in anul 1?
ApreciazăApreciază
Daca ma prezint in restanta dupa examen pt prima data la examen si am luat nota mica. Pot sa merg in septembrie la marire de nota? Multumesc
ApreciazăApreciază
Bună! Nu, poți să mergi o singură dată la mărire!
ApreciazăApreciază
daca am picat un examen si il dau in restanta voi da din nou si testul de la laborator?
ApreciazăApreciază