Polo feminin în România

Polo feminin nu este un subiect prea discutat în România. Având în vedere că sporturile de echipă de la noi sunt pe o pantă descendentă, aş putea spune chiar în picaj (naţionala feminină de handbal şi Oltchim Râmnicu Vâlcea ce mai ţin ştafeta sus la feminin şi naţionala de polo masculin care este cea mai bună echipă naţională a ultimului deceniu), cine ar mai băga în seamă încă 3 echipe şi un campionat de fete la un sport care oricum nu e foarte mediatizat nici la băieţi?

Se poate spune că polo feminin a fost de la început un sport cu pauze, primul meci în care s-au întâlnit două echipe feminine a avut loc in 1906 în oraşul Harlem, Olanda. Din păcate acest sport nu s-a bucurat de prea mare succes, fiind catalogat prea barbar pentru femei. După o perioadă de mai bine de 50 de ani, antrenoarea clubului de nataţie din Ann Arbor a reuşit să „reînvie” poloul feminin la începutul anilor ’60. Din anul 1986 este recunoscut pe plan mondial ca sport oficial, iar din anul 2000 este recunoscut ca şi sport olimpic!

CS Crişul Oradea

Au fost publicate câteva articole pe tema asta în anii ce-au trecut, dar încă nu există un campionat. Anul acesta s-a dat o veste bună şi pentru fetele ce practica polo, adică ÎN MAI 2012 SE VA DA STARTUL LIGII NAŢIONALE DE POLO FEMININ, ce aliniază la start 3 echipe :  Crişul Oradea, Torpi Târgu Mureş şi Karma Bucureşti. Primul turneu va avea loc în oraşul de pe malurile Mureșului în 26 – 27 mai 2012, următorul turneu urmând să se joace pe malurile Crișului Repede în 16 – 17 iunie, iar ultimul turneu în capitală în 7 – 8 iulie 2012 .

Câteva cuvinte despre echipa din Oradea…

Echipa din Oradea şi-a făcut apariţia pentru prima dată în 2007, fiind formată din foste înotătoare de performanţă, sub coordonarea dl. Mircea Frăţilă ce a continuat cu echipa de băieţi din cadrul CS Crişul-Dinamo Oradea pasând ştafeta de antrenor al echipei de fete dl. Marcel Cosma, în prezent formaţia oradeană se antrenează sub coordonarea dl Orban Zoltan.  S-a mai încercat la Oradea prin 1987 să se înfiinţeze o echipă feminină, dar din păcate nu s-a putut forma un campionat în ţară, astfel că echipa s-a destrămat.

Echipa din Oradea nu este complet necunoscută scenei internaţionale, orădencele începându-şi „cariera” internaţionala în 13-14 noiembrie 2010 când a debutat la Tatabanya, Ungaria turneul internaţional est-european Fără Frontiere (Borderless Water Polo League), cu participarea echipelor Honved Budapesta (organizatorii acestui turneu), SKP Kosice (Slovacia), VSK Senta Yordo (Serbia) şi Oradea. Următoarele etape au avut loc în Kikinda, Serbia [15-16 ianuarie 2011], Oradea [26-27 februarie 2011] şi Kosice, Slovacia [29-30 mai 2011].

Scopul echipei de fete din Oradea, echipă ce aparţine de Clubul Sportiv Crişul Oradea, este câştigarea primei ediţii a campionatului naţional, astfel alăturându-se echipelor masculine CSM Digi Oradea (campioana ultimelor 5 ediţii a Superligii Naţionale de polo şi principala favorită la câştigarea titlului şi în acest an) şi CS Crişul Oradea (multipla campioană naţională cu echipele de juniori şi locul IV în actualul sezon al superligii), ce au creeat tradiţie în oraşul de pe Crişul Repede.

Echipa este încă la început de drum, astfel toate cheltuielile aferente deplasărilor şi achiziţionării echipamentului sportiv sunt suportate de către sportive.

Sperăm ca în viitorul apropiat să vedem mai multe echipe de polo feminin in România, şi de ce nu, si o naţională feminină? 🙂

Puteţi susţine echipa de fetele si pe facebook pe pagina oficială Water Polo Oradea.

Ioana Prodan, anul I, Ştiinţe Economice

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.