Tot ce nu știai despre Valentine’s Day

„Nu știu alții cum sunt”, dar românii sunt specialişti în sărbători și tradiții. Iată că nici Valentine’s Day, o sărbătoare împrumutată, nu face excepție. Sunt o mulțime de teorii despre originile acestei sărbători. Unii spun că a luat naștere odată cu moartea Sfântului Valentin, pe 14 februarie 249 i.H. Pe de altă parte, legenda spune că această sărbătoare a apărut pe vremea împăratului Claudiu al II-lea.

Legenda spune că Valentin era un preot roman martirizat în timpul persecuției lui Claudius al-II-lea ( Claudius cel Crud), în anii 269-270 d.c. Claudiu al II-lea era un luptător îndârjit și avea multe războaie, motiv pentru care își dorea o armată puternică. Acest lucru era mai greu de realizat, având în vedere ca majoritatea bărbaților romani nu voiau să meargă in luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor și, în consecință, Claudiu a decis că niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Valentin, care era un preot creștin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat. Sfântul Valentin căsătorea, în secret, cuplurile îndrăgostite. Într-un final, Claudiu l-a găsit pe Valentin și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creştinism și să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemniţat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău.”. În temniţă, Valentin s-a ofilit asemenea unei flori care nu poate rezista mult timp fără lumină. Departe de ceea ce era cel mai important pentru el în viață, Valentin în cele din urmă a murit. Prietenii săi devotați l-au îngropat în biserica Sfântului Praxedes. Acest loc exista în Roma și în zilele noastre.

În anul 496 e.n. Papa Gelasius a oficializat data de 14 februarie ca ziua Sfântului Valentin, pentru a se renunța la o altă sărbătoare a iubirii.

Ziua îndrăgostiților în lume

În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete, care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi găsit și în cuvântul dragoste. România a început să sărbătorească și Valentine’s day, deși deja avea Dragobetele ca o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile și instituţii, dar și organizații naționaliste ca Noua Dreaptă, care condamna  Ziua îndrăgostiţilor ca fiind o sărbătoare superficială, comercialistă, importată drept un kitsch occidental Orientul Mijlociu și Africa.

Ziua îndrăgostiților are tradiții regionale în Marea Britanie. În Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocăne la ușile tuturor caselor lăsând dulciuri și cadouri pentru copii.

În Țara Galilor mulți oamenii sărbătoresc  Sf. Dwynwen pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostțiilor galezi.

Asa cum se știe, Franța este o țară tradiționalistă, ai cărei locuitori cu greu acceptă să se vorbească altă limbă pe teritoriul ei, cu atât mai puțin să împrumute o sărbătoare. Totuși recunosc într-o oarecare măsură ziua Sfântului Valentin și o sărbătoresc ca toți ceilalţi.

În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească.

Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbătorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este de asemenea spus că păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranță, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii.

În Suedia este numită  Ziua tuturor inimilor și a fost începută în 1960 de către industria florăriilor în scopuri comerciale și datorită influenței culturii americane.

Nu este o sărbătoare oficială, dar sărbătorirea ei este recunoscută și vânzările de cosmetice și flori pentru această sărbătoare sunt depăşite doar de cele din Ziua Mamei.

O regiune din Rusia a decis „să nu autorizeze petrecerile de Sfântul Valentin și de Halloween în stabilimentele culturale, educative și alte administrații orăşenești şi departamentale din această regiune”.

Guvernul regiunii Belgorod a anunțat că se opune celebrării în spații publice a Sfântului Valentin, această fiind „o sărbătoare care contravine culturii ruse”.

Deci în luna februarie oamenii de pretutindeni își sărbătoresc dragostea.

Tradiții de Sfantul Valentin

Ca orice sărbatoare cu acte în regulă, Ziua Îndrăgostiţilor trebuie să „beneficieze” si de câteva tradiții.

Se spune că, dacă ai găsit o manuşă de Valentine’s Day, cu siguranță cel care a pierdut-o îți va fi soț. Conform tradiției, dacă pe deasupra ta zboară o vrabie, te vei căsători cu un bărbat sărac, dar vei fi foarte fericită, iar dacă vei vedea un sticlete, soțul tău va fi bogat.

De asemenea, primul nume de bărbat pe care îl auzi în ziua de 14 februarie va fi numele viitorului tău soț.

În dimineața acestei zile, se pune agheasma în apă, pentru ca toate animalele de casa să bea din ea, iar dacă Sfântul Valentin pică lunea, gospodarii nu pun cloşca în nicio zi de luni de peste an.

Cei credincioși sau superstiţioși aleg să mănânce o singură dată în această zi și nu gătesc cu grăsime. Mai mult decât atât, dacă porumbeii sălbatici se întorc pe 14 februarie, este semn de primavară.

Valentine’s Day este o zi specială, care multora le redă regazul și liniștea de a iubi sau a fi iubiți… așa că hai să sărbătorim iubirea!

Alexandra Türkösi, anul II, Socio-Umane.

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Trackbacks

  1. […] fost o dată un împărat roman care se numea Claudiu al II-lea. Era un mare luptător și a avut multe războaie. Vroia o armată puternică, însă majoritatea […]

    Apreciază

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.