153 de ani de la Unirea Principatelor Române

 

Scurt istoric:

Astăzi, 24 ianuarie, sărbătorim 153 de ani de la Unirea Principatelor Române: Moldova şi Ţara Românească, punându-se astfel baza statului român modern, România. Este bine cunoscut faptul că pe 24 ianuarie 1859, la Bucureşti era ales domn al Ţării Româneşti, Alexandru Ioan Cuza (ales pe 5 ianuarie domn al Moldovei). Astfel, scopul Adunării Elective din 1859 de a realiza unirea celor două Principate sub un singur domn, se materializa. Aşadar, ziua de 24 ianuarie este de-o importanţă incontestabilă pentru poporul român, datorită unirii ce se concretiza la acea dată. Era, de fapt împlinirea idealului, ţelului pentru care românii au luptat în 1848, era „punctul de vedere” al naţiunii.

Şi la Oradea

Şi anul acesta la Oradea, pentru a celebra „Mica Unire” s-au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazu din Piaţa Unirii.. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei locale şi reprezentanţi ai învaţământuliui local: Universitea Oradea,  Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie, dar şi Şcoala Generală „Dacia”. Universitatea a fost reprezentată şi prin vocea Dlui. Conf.univ.dr. Gabriel Moisa, care a ţinut o scurtă prelegere privitoare la semnificaţia zilei de 24 ianuarie. La acest evenimet au fost prezenţi şi câţiva dintre membrii Grupului pentru Drepturile Studenţilor, care se implică activ în îmbunătăţirea imaginii Universităţii la nivel local.

Să nu uităm de…

…într-o astfel de zi la 1849 se năştea în Cârţişoara, din Munţii Făgăraş cel ce avea să împrumute numele aşezării sale natale – Gheorghe Cârţan. Fiu de plugar român, Badea Cârţan devenit o legendă pentru călătoria sa pe jos până în capitala Italiei şi pentru dorinţa sa, de-a vedea Principatele Române şi Transilvania unite într-un singur stat. Dovadă a acestora, stau şi cuvintele scrise pe crucea mormântului său „Aici doarme Badea Gheorghe Cârţan, visând la întregirea neamului”. Deziderat, realizat la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia.

Popa Ana Camelia, Istorie, anul II

Galeria foto (fotograf Olah Roland):

 

AI PÂNĂ LA 220 DE LEI REDUCERE LA PRIMA REZERVARE!

Opinia ta conteaza!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © 2012 Studentocratia. Toate drepturile rezervate.