De doi ani încoace peste tot aud, pe lângă că 2012 e sfârşitul lumii, că este şi an electoral. Când auzim „an electoral” cu toţii ne ducem cu gândul la Cotroceni, Palatul Victoria, Palatul Parlamentului, dar ca orice român care urmăreşte presa centrală şi noi suntem suprasaturaţi de această politică cu iz de cancan. Dar se pare că doar puţini dintre noi ştiu că anul 2012 a adus alegeri şi la Universitatea nostră. Am intrat în „febra” alegerilor încă de anul trecut, odată cu alegerile pentru Consiliile Facultăţii şi punctul culminat pentru studenţi îl reprezintă alegerile studenţilor pentru Senatul Universităţii din Oradea. Nu avem cum să uităm nici de alegerile pentru Rectorul Universităţii şi de cele profesorale pentru Senatul Universităţii, acestea ne privesc şi pe noi, studenţii, direct.
Alegerile pentru studenţii membri în Senatul Universităţii au început în data de 16 ianuarie, adică ieri şi au avut o rată de participare cu puţin peste 2%. Este absolut uluitor ce tupeu au avut aceşti 402 studenţi (din cei peste 17.000 de studenţi) care şi-au luat inima în dinţi şi au mers la vot să îşi aleagă reprezentatul. Ce tupeişti!? Ei bine.. NU! sunt studenţi cu bun simţ şi responsabili, care au fost să îşi aleagă reprezentatul şi nu au lăsat pe altcineva să aleagă în locul lor cine să îi reprezinte. Poate ar fi o idee ca studenţii neinteresaţi să vină cu profesorii, astfel nu vor apărea mai târziu polemici despre cei aleşi de genul: „cine l-a pus şi pe ăsta în funcţie, cine i-a dat dreptul să vorbească în locul meu, pentru că eu nu l-am votat”.
În cursa pentru cele 19 locuri (FSE, Medicină, Protecţia Mediului şi Socio-Umane au 2 locuri, celălalte facultăţii câte un loc) s-au înscris 54 candidaţi. Înainte de alegeri s-a format şi Grupul pentru Drepturile Studenţilor care militează pentru o serie de drepturi mult promise de alte asociaţii studenţeşti orădene, dar niciodată implementate.
Alegerile se vor relua şi mâine datorită neîmplinirii pragului de 50% + un student. Dar de data acesta nu mai este necesară o prezenţă atât de mare la urne deoarece alegerile vor fi validate de cei prezenţi.
Cei care sunt totuşi interesaţi să vină să îşi aleagă persoana care să îi reprezinte cu adevărat în Senat şi cei care doresc să aibă un cuvânt de spus despre drepturile lor sunt asteptaţi în Sala de Jocuri sportive începând cu ora 08.00 până la ora 18.00. Cei hotărâţi să vină la vot trebuie să aibă la ei buletinul. Fiecare student poate vota atât pentru reprezentantul facultăţii de la care provine, cât şi pentru reprezentanţii celorlalte facultăţi. Fiecare buletin de vot poate avea maximum 19 ştampile, iar la facultăţile unde sunt mai multe locuri pentru Senat se poate vota pentru maximum 2 reprezentanţi.
Vă vom ţine la curent cu decursul acestor alegeri şi vă aşteptăm în număr cât mai mare să vă exprimaţi opinia!
Olah Roland, Istorie, anul III
Simulare de alegeri !!!! Fara campanie electorala!!!! Fara promovare a alegerilor !!!! Dar ne jucam de a democratie!!!! Si facem si pe morali!!!
ApreciazăApreciază