Vacanța de iarnă mi-a dat prilejul să cuget asupra întâmplărilor legate de proiectul Student pentru student și am să vă împărtășesc și vouă aceste gânduri. Totul a pornit de la ideea de a anima, de a trezi spiritul studențesc orădean și de la dorința de a dezvolta o relație cu studenții, cei de care sunt direct responsabilă prin prisma funcției pe care o dețin. Încă de la prima întâlnire pe care am avut-o cu reprezentanții studenților în Senat și ai asociațiilor studențești a apărut acel pesimism legat de studentul orădean – Nu o să putem să atingem acest obiectiv, nu o să putem desfășura această activitate pentru că studentul orădean nu se implică, nu participă, nu vrea, nu vine, nu face, nu e interesat… Am fost nevoită să fac apel la o tehnică terapeutică numită Stop gânduri! ca să pot întrerupe șirul de idei negre exprimate verbal de colegii voștri dar și reactivate în mintea mea de profesor. Credeți că astfel de mesaje ne ajută, ne motivează să acționăm? Cine ar răspunde cu un Da la această întrebare?
Prin urmare, reușind să scoatem din minte aceste gânduri, am alcătuit o echipă ce a reușit să pună în aplicare planul proiectului. Astfel, studenții organizatori au încercat să aducă bucurie în sufletul vostru, al studenților orădeni, chiar dacă preț de câteva secunde, cu ajutorul brăduților amplasați în principalele clădiri ale universității. Care student orădean ar putea să spună că nu s-a binedispus auzind colindele care au răsunat pentru voi în holurile universității prin glasurile colegilor voștri? E o bucurie laică îmbinată cu una spirituală pe care studenții orădeni au încercat să o întrețină pentru voi, studenții orădeni, prin piesa de teatru Irozii, pe care au jucat-o în holul bibliotecii universitare. Nici distracția nu a fost uitată pentru că studentul orădean putea să trăiască această stare într-o seară de film în Student’s Club sau amuzându-se în căutarea lui Moș Crăciun. Evenimentul de amploare al acestui proiect a fost bineînțeles Balul Fulgilor de Nea, un bal caritabil organizat de studenții acestei universități tot pentru voi, studenți orădeni. Au pregătit un adevărat spectacol în Sala de jocuri sportive, pentru ca participanții să trăiască o stare sufletească de bine. Fondurile strânse vor ajuta tot studenții noștri, ai Universității din Oradea. Au încheiat seara cu distracția unei discoteci.
Modul în care studenții organizatori s-au implicat este o dovadă concretă a faptului că spiritul studențesc orădean EXISTĂ, dar el trebuie să fie trăit, cel măcar o dată în viață de toți studenții acestei universități. Să dăinuiască peste veacuri cu succes, UNIVERSITATEA are nevoie de acest spirit studențesc. E o etapă unică în viața voastră, aceea în care ești student, prin urmare nu aveți decât o șansă să îmbrățișați acest spirit studențesc.
O altă dovadă empirică a existenței spiritului studențesc orădean este STUDENTOCRAȚIA. Data nașterii acestui ”ziar” este data conceperii proiectului Student pentru student. E creat de voi, de studenții orădeni, pentru voi și va trăi doar dacă este hrănit cu spirit studențesc. E o modalitate de a împărtăși cu ceilalți experiențe, gânduri, idei creative, rezultate, informații dar și suferințe, nemulțumiri, toate legate de viața de student.
De curând am recitit Dăruind vei dobândi a lui N. Steinhardt, esența acestui îndemn constă în a aceea că dăruind celorlalți din ceea ce nu ai sau deții într-o mică măsură, vei fi îmbogățit, vei dobândi acel lucru. Viața este un proces de învățare, nu ne naștem dobândiți. În fiecare zi trăim ceva nou, interacționăm cu ceilalți semeni și nu putem fugi de asta izolându-ne sau făcând doar ceea ce știm să facem. Sunt mii de stimuli în viață care te împing înspre a dărui, cu cât te ferești de ei, cu atât mai mult pierzi, pentru că ratezi șansa de a învăța, de a dobândi. Iubirea și curajul sunt două virtuți creștine foarte importante. Colegii voștri implicați în acțiunile mai sus menționate au dat dovadă că le au, prin urmare nu fugiți de acțiunile pe care ei vi le oferă, pentru că veți pierde. Întrebați-i ce au dobândit. Cu siguranță spirit studențesc orădean bazat pe iubire și curaj! Dăruiți și voi, dragii mei și veți dobândi!
Prorector conf. univ. dr. Simona Trip
Opinia ta conteaza!