Interviu cu Preşedintele Studenţilor în Senatul Universităţii din Oradea
Dl.Răducu-Theodor Şerbănescu
Realizat de Andra-Maria Nistor
Reporter Studentocraţia: Ce părere aveţi despre campania Student pentru Student?
Răducu: Campania Student pentru Student este un proiect, o serie de evenimente bine venite în mediul studenţesc orădean.
Consider că această serie de evenimente printre care se numără şi cele cu caracter caritabil are mai multe obiective decât doar strângerea de fonduri pentru anumiţi studenţi mai nevoiaşi. Un astfel de mediu organizatoric oferă posibilitatea studentului să se implice şi în alte activităţi decât cele pe are obişnuia să le facă. Dă posibilitatea ca studenţii să relaţioneze mai mult unii cu alţii, deoarece în acest proiect sunt implicaţi studenţi de la mai multe facultăţi, mai multe specializări, într-un cuvânt, din mai multe medii şi anturaje.
Reporter Studentocraţia: De ce v-aţi implicat în această campanie?
Răducu: În spiritul pe care l-am promovat până acum, unul dintre motivele pentru care m-am implicat este acela că vreau să schimb ceva în mediul studenţesc din care fac parte. În plus de aceasta, am acumulat o anumită experienţă, multe cunoştinţe, abilităţi şi aptitudini pe care le pot împărtăşi cu ceilalţi colegi implicaţi în campania Student pentru Student!
Reporter Studentocraţia: Ce părere aveţi despre proiectele acestei campanii de caritate?
Răducu: Proiectele sunt, după părerea mea, necesare pentru comunitatea academică studenţească deoarece fiecare din ele presupune anumite feluri de implicare pentru fiecare individ, implicare ce îl ajută la dezvoltarea sa personală, pe lângă faptul că îşi aduce aportul pentru întreaga comunitate din care face parte.
Reporter Studentocraţia: Care este opinia dvs. despre ziarul online studenţesc?
Răducu: Ideea unei astfel de publicaţii studenţeşti online este extraordinar de bună, practică pe care o putem observa şi în alte centre universitare mari. Acest proiect arată deschiderea de care dă dovadă conducerea Universităţii din Oradea în ceea ce priveşte studentul şi mediul acestuia de dezvoltare şi activitate. Am fost plăcut surprins să observ că Dl. Rector şi prorectorii ne-au ajutat în această campanie, în special în acest proiect, ziarul online, şi ne-au pus la dispoziţie diferite mijloace pentru a ne înlesni munca.
Reporter Studentocraţia: Ce sugestii aveţi pentru noi referitor la buna desfăşurare a proiectului?
Răducu: O promovare cât mai intensă şi „agresivă” în rândul studenţilor şi în afara mediului academic a acestei publicaţii este imperios necesară. Se pot pune bazele şi unor colaborări şi cu alte publicaţii de acest gen din ţară, lucru care ar creşte vizibilitatea comunităţii studenţeşti orădene la nivel naţional şi, de ce nu chiar la nivel internaţional.
Pe lângă această strategie de marketing este foarte important ca oamenii care se implică în structura de bază, în nucleul proiectului, să fie serioşi, cu spirit dezvoltat de implicare, dornici de afirmare şi de a se dezvolta personal, însă nu în ultimul rând, ei trebuie să fie uniţi şi cât mai obiectivi.
De asemenea trebuie creată o legătură cât mai bună între membrii acestui proiect de publicaţie online şi studenţii implicaţi în reprezentarea drepturilor studenţeşti din universitate, fie că e vorba de studenţii din consiliile facultăţilor, studenţii din senat, studenţii din structurile existente în cămine sau cei din asociaţiile profesionale studenţeşti. Spun aceasta deoarece am văzut că ideea pe care merge această publicaţie este aceea de a fi OCHII, URECHILE şi VOCEA studenţilor, iar acest lucru, consider eu, nu se poate face fără a avea acces la informaţia reală şi cât mai obiectivă asupra lucrurilor care se întâmplă în comunitatea academică orădeană.
Reporter Studentocraţia: Cum anume vă veţi implica în aceste proiecte ale campaniei?
Răducu: Cum spuneam şi la începutul discuţiei noastre, sunt la dispoziţia grupului din care fac parte, cu informaţii, experienţa acumulată în mai multe arii de activite, cunoştinţele, abilităţile şi aptitudinile pe care le-am acumulat în întreaga mea activitate de voluntariat în care am apărat şi susţinut drepturile, obligaţiile şi interesele studenţilor Universităţii din Oradea.
De asemenea, indiferent ce ajutor mi se va cere voi fi alături de voi pentru a găsi împreună soluţiile potrivite pentru problemele ivite.
Reporter Studentocraţia: Câteva cuvinte pe care vreţi să le adresaţi colegilor şi profesorilor?!…
Răducu: În primul rând aş dori să dau un sfat după care eu m-am ghidat şi mă ghidez în continuare, pe care-l consider potrivit tuturor, fie că sunt profesori sau studenţi:
„Întotdeauna, înainte de a porni pe un drum, înainte de a începe să judeci pe cineva, înainte de a colabora cu cineva, informează-te cât mai bine şi din cât mai multe surse şi încearcă să cunoşti acel ceva înainte de a acţiona în vreun fel. Este timpul să încercăm să schimbăm această obişnuinţă în care trăim, anume aceea de a avea prejudecăţi privitoare la orice.”
În al doilea rând, studiul, perseverenţa şi exerciţiul sunt bazele reuşitei în dezvoltarea personală şi profesională. Multă baftă tuturor în noul an şi în sesiunea care ne aşteaptă, sau care la mulţi, probabil, a început!
Opinia ta conteaza!